Tager man listen over vundne danske mesterskaber står Aalborg (AaB og Aalborg Pirates) og Frederikshavn (Frederikshavn IK) begge noteret for to guldmedaljer.

Med tirsdag aftens lokalbrag i Bentax Isarena vil knap en fjerdedel af grundserien i Metalligaen være afviklet, og dermed er de mest optimistiske – ikke uden grund – begyndte at tale om ikke blot en DM- finaleserie mellem Aalborg Pirates og Frederikshavn White Haws, men også om Final 4.

Det er godt 30 år siden at sæsonen 1988/89 står som den første – og indtil nu eneste – finaleserie mellem Aalborg og Frederikshavn.

Her følger lidt nostalgi fra DM-dagene i marts 1989:

Der var absolut intet som først på sæsonen kunne tyde på, at de to nordjyske klubber ville ende i en DM-finale. Såvel AaB som Frederikshavn skrabte bunden, men stille og roligt arbejdede de to hold sig op gennem rækken og sluttede med at skulle spille bedst af tre kampe om det danske mesterskab.

Frederikshavn sluttede bedst i grundspillet og havde derfor fordel af at starte på hjemmebane. Denne fordel udnyttede vendelboerne til fulde ved at vinde det første opgør på hjemmebane 5-3.

Den første kamp blev et sandt drama. Frederikshavn førte 3-0 efter første periode. Målscorerne var Jørn Ole Berthelsen, Thorkild Christoffersen og Lars Christiansen. AaB vandt anden periode 1-0 på mål af Sørensen Huus. Tredje periode startede med, at Preben Sørensen efter blot 13 sekunders spil fik reduceret til 2-3, og da Frederik Åkesson midt i perioden kunne udligne til 3-3 var hjemmeholdet for alvor rystet. Men en AaB-forsvarsfejl gav kampens bedste spiller Benny Pedersen frit løb mod mål, og så var hjemmeholdet igen oven på: 4-3. I slutfasen trak AaB målmand John Hansen ud til fordel for en ekstra udespiller. Det gav et break til Frederikshavn, og John Bording kunne score til slutresultatet 5-3.

5-3 til FIK i den første DM-finalekamp var netop det resultat, som vendelboernes målmand Kim Bisgaard havde tippet i et dobbeltinterview med ham og AaBs målmand John Hansen i Aalborg Stiftstidende.

Mødet var gjort ekstra pikant ved, at Kim Bisgaard efter omkring 200 kampe for AaB var blevet vraget i Aalborg til fordel for John Hansen, der var hentet over fra Rødovre. I stedet rejste Kim Bisgaard nord på for at spille for FIK.

Kim Bisgaard og John Hanen arbejdede på det tidspunkt begge i Gistrup få hundrede meter fra hinanden.

John Hansen sluttede med:

”Jeg tror på en særdeles lige kamp, og når tredje periode er slut, vil målforskellen være mindst mulig. Selvfølgelig i AaBs favør”.

Kim Bisgaards slutreplik:

”Vi skal først og fremmest spille vort eget spil. Det har vi gjort med stor succes hele sæsonen. Mit tip er 5-3 til FIK”.

Returopgøret i Samsøgade blev en taktisk præget opgør. Begge hold startede med at spille på det sikre. Ikke vove sig for langt frem og håbe på hurtige kontraangreb. Det blev da også et målfattigt opgør, som Frederikshavn vandt 2-0 på mål af Zdenik Venera og Esben Nedermark.

I Aalborg Stiftstidende kunne man blandt andet under overskriften ”Fortjent guldtriumf” læse:

”Et meget fortjent mesterskab i klubbens jubilæumssæson – den 25.

Der var viljen til forskel på de to hold i Aalborg Skøjtehal.

FIK’erne besad den ekstra gnist og gejst, der gav overtaget i næsten alle situationer.

FIK’erne spillede særdeles disciplineret og var også fysisk oven på.

Til trods for kampens store betydning blev den afviklet i rimelig fordragelig atsmofære”.

Kim Bisgaard forlod i 1994 Aalborg for at bosætte sig permanent i Frederikshavn, hvor han bor den dag i dag og ernærer sig som medejer og direktør af Delta Stilladser. Det blev til knap 200 kampe for FIK, inden han lagde skøjterne på hylden.

Kim Bisgaard har ikke hoveret over sit danske mesterskab, men mon ikke han i sit stille sind har glædet sig over at få ”hævn” for i 1989 at ombyttede en fyreseddel i AaB med et dansk mesterskab i Frederikshavn.

Kikker man netop på målmandsposten i tirsdag aftens topopgør, har netop Pirates målmand George Sørensen en fortid i Frederikshavn, mens målmand fra The Double-sæsonen i Pirates Galansky nu spiller for Frederikshavn.

Der bliver tale om et ægte topopgør i Bentax Isarena, hvor der ventes omkring 5.000 tilskuere. Det er Metalligaens nr. 1 Pirates og nr. to Frederikshavn, der har henholdsvis 25 og 24 point, som mødes. Herfra er der et stykke ned til de efterfølgende pladser. Esbjerg med 17 point og Sønderjyske med 16 point samt de regerende danske mestre fra Rungsted med 15 point.

Måske kan vi ikke blot se frem til at se to nordjyske hold mødes i finalen om det danske mesterskab, men også i Final 4, hvortil de fire bedste hold efter 16 spillerunde kvalificerer sig.

Sæsonen 2019/20 kan for alvor blive nordjyske, men der er lang vej hjem. Men det skader vel ikke at øve sig på guld- og sølvvalsen.

Martin Højbjerg scorede to mål, da Pirates sejrede i lokalbrag Scheels hånd er brækket: Misser braget i morgen