Tre juniorspillere, der alle har startet som 3- til 4-årig i AaB Ishockey har netop deltaget ved Junior VM i Hviderusland og benytter nu juledagene til et ophold i Aalborg til at fejre jul sammen med familien, inden turen 2. juledag atter går over Atlanten hjem til deres respektive klubber i Canada.
Trioen er Jonathan Brinkman, Medicin Hat Tigers og Jonas Brøndbjerg, Portland Winterhaws, begge 18 år, samt Mads Søgaard, Medicin Hat Tigers, og som netop er fyldt 19 år.
Jonathan Brinkman og Mads Søgaard har begge været på is et par gange for at træne med Piratspillerne, mens Jonas Brøndbjerg har kikket på:
-Jeg har fået besked på at slappe af efter JVM i Hviderusland, og så går jeg naturligvis ikke på is, siger den 192 cm høje back.
-Det var ganske sjovt at få lov til at træne med. Der trænes virkelig hårdt og seriøst, og så kunne de næsten ikke score på mig, siger den 199 cm høje målmand Mads Søgaard med et blink i øjet.

Draftet til NHL
Alle tre er rejst til Canada i et forsøg på at få en kontrakt med en klub i den attraktive Nordamerikanske liga NHL. Lige nu er Mads Søgaard den, der er tættet på at få drengedrømmen opfyldt.
Som blot den 24. dansker nogen sinde blev den garderhøje målmand af Ottowa Senators draftet til NHL som nr. 37 i anden runde. Hermed blev han også den anden danske målmand, der er blevet draftet til NHL. Den første var Frederik Andersen.
Den første dansker, der blev draftet til NHL, var en anden Aalborg-dreng, nemlig den nuværende danske landstræner Heinz Ehlers. Det skete i 1984. Heinz Ehlers kom aldrig til at spille i NHL. Det gjorde til gengæld hans søn Nikolaj, der blev draftet i 2014 og nu med stor succes spillet i Winnipeg Jet.
Den nuværende Pirat-spiller Thomas Spelling blev draftet i 2012, men kom som mange andre aldrig til at spille i NHL.
At drafte en spiller er en årlig begivenhed, hvor de 32 klubber i NHL kan drafte 7 spillere (fortrinsvis skal de vælge nogle unge college-spillere). Altså spillere, som de har forhåndsret til senere at skrive en professionel kontrakt med.

5 med til JVM
Der var i alt 5 tidligere AaB Ishockey-spillere med ved JVM i Hviderusland, hvor Danmark endte på en 5. plads og er dermed placeret på en 15. plads på verdensranglisten. Det var foruden trioen, der er hjemme på juleferie i Aalborg, Christoffer Åkesson, der nu slår til pucken i Frederikshavn, samt Lukas Bach Nielsen, der er rejst hjem til sin schweiziske klub EVZ Akadamy.
De unge spillere i Canada er alle indkvarteret privat:
-Det er en kæmpefordel at bo hos og faktisk være en del af en canadisk familie, siger Jonathan Brinkman, der til trods for sin unge alder i sæsonen 2018/19 opnåede at spille 32 kampe for Pirates og blev noteret for 6 point for 1 mål og 5 assist. Du falder hurtigt til, og så er det rart at have en familie at komme hjem til.

”Gasser” hinanden
Det er tydeligt, at trioen har det godt sammen og nyder at ”gasse” hinanden. Således kan Jonas Brøndbjerg berette om sin første scoring, der skete i en kamp mod Portland med Mads Søgaard i målet:
-Portland har altid mellem 5.000 og 10.000 tilskuere til vore juniorkampe, så der er fuldt fart på hele tiden. Men jeg glemmer ikke jubelen, efter jeg fik bragt holdet foran 1-0 ved at sende pucken op i målhjørnet over Mads Søgaards gribehandske. Han havde ikke en chance.
-Jeg havde sgu ond af at Jonas endnu ikke havde scoret, så kan I tænke Jer til resten. Nej, selvfølgelig går jeg efter at redde alle skud. Men det kan være, at Jonas vil fortælle lidt om den jubel, han fik ved sin første entre på isen i Portland.
Jonas Brøndbjerg:
-Før sæsonstarten skulle alle nye spillere præsenteres på isen. Der var lagt en lang rød løber ud på isen, men på en eller anden uforklarlig måde snublede jeg i løberen og lå der og rodede rundt til en pæn jubel.
Men nu går turen tilbage til en spændende, men også hård hverdag i Canada, hvor der er kamp allerede 28. december og 1. januar, så det bliver uden tvivl en mere stilfærdig nytårsaften.

Flere unge på vej
Flot at AaB Ishockey kunne levere ikke færre end 5 spillere ved junior VM. Spillere der alle har fået deres første hockeyopdragelse i det aalborgensiske.
I det hele taget arbejdes der godt i AaB Ishockey.
Således havde klubben for nylig 2 spillere, Oliver Villadsen og Jonas Haugaard, i kamp på U 16-landsholdet, og de er også netop blevet udtaget til Junior OL i Lausanne i Schweiz fra 15. til 23. januar. Endvidere 3 spillere på U 17-landsholdet, Mads Frederiksen, Magnus Boesen og Nikolaj Kristensen.
Endelig skal pigelandsholdet spille VM fra 2. til 10. januar og her har AaB Ishockey fået udtaget Lærke Søndergaard.

 

Christoffer Åkesson (t.v), der også har fået sin ishockeyopdragelse i AaB Ishockey, stødte til, da Jonas Brøndbjerg. Mads Søgaard og Jonathan Brinkman hyggede sig omkring juletræet i ”Pirat-hulen” i Bentax Isarena.

 

Mads Søgaard, der er blevet draftet af Ottowa Senators i anden runde som nr. 37.


VIDEO: Aalborg Pirates mod Esbjerg 22/12 Første nederlag på hjemmebane denne sæson